Mulți părinți doresc să monitorizeze dezvoltarea copilului lor. Participă la asta pe cont propriu, nu doar speranța că se va întâmpla asta la școală. Mai ales când vine vorba memoria. Vă vom povesti despre procesul mental în sine și vă vom recomanda, de asemenea, jocuri de memorie simple, dar utile pe care le puteți juca cu copilul tău pe cont propriu.
Ce este memoria?
Memoria este un proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut. Memoria definește dimensiunea temporală a organizării noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor.
Tipurile de memorie pot fi clasificate după cum urmează:
1. Memorie senzorială. În etapa inițială a memoriei, care are o durată foarte scurtă, se păstrează urmele pur senzoriale ale obiectelor. În funcție de simțuri, această memorie este împărțită în vizual, auditiv și activ-senzorial.
2. Memoria primară. Este de scurtă durată: păstrează fapte, cifre, cuvinte, imagini, culori etc. timp de câteva secunde până la câteva minute. Amintirile din memoria primară sunt foarte ușor de reprodus, dar și ușor de înlocuit cu informații noi.
3. Memoria secundară. Este de lungă durată: informațiile acumulate pot fi reproduse după mult timp, de exemplu ani. Redarea poate dura câteva minute. Acest timp lung este necesar pentru activarea secvențială a diferitelor părți ale creierului pentru a aranja amintirile în timp și spațiu. Reproducerea periodică a amintirilor este foarte importantă pentru fixarea amintirilor în memoria pe termen lung. Memoria pe termen lung pentru obiceiurile motorii este foarte stabilă: sunt ușor de reprodus chiar și după o lungă perioadă de timp în care nu au fost practicate.
Cum să conduci astfel de jocuri de memorie?
Asigurați-vă că materialul pe care copilul îl va aminti este clar pentru el. Roagă-ți copilul să repete ceea ce a învățat.
Când memorați, rugați-l pe copilul dvs. să spună cu voce tare informațiile memorate. Asigurați-vă că copilul o înțelege și și-o amintește.
Luați o pauză dacă copilul dumneavoastră are semne evidente de oboseală.
Jocuri utile pentru dezvoltarea memoriei:
„Amintește-ți cuvintele”
În timp ce ascultați o poveste scurtă, invitați-l pe copilul dvs. să memoreze cuvinte care încep cu litera pe care ați indicat-o. Trebuie să memoreze 3-7 astfel de cuvinte în ordinea în care le-a auzit și apoi să reproducă aceste cuvinte cu voce tare sau pe hârtie.
De exemplu, trebuie să vă amintiți cuvintele care încep cu litera „C” din propoziție: „Smarty a apucat curajos abacul și a început să ia în considerare, cu atenție, exemplele din manual”. Citirea repetată verifică corectitudinea sarcinii.
„Codificare”
Citiți încet o serie de cuvinte o singură dată. Copilul ar trebui să le memoreze în aceeași ordine și apoi să pronunțe doar primele litere din ordinea cuvintelor. ALBASTRU, AL – se obține cuvântul codat ALB.
Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți SmartyKids pe paginile noastre:
Facebook: https://www.facebook.com/smartykidsromania
Instagram: https:/https://www.instagram.com/smartykidsromania/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9V0DxxYu0e-tefUa-Dc0EQ