Timpul de joc poate fi împărțit în trei categorii: învățarea bazată pe joc (de obicei dirijată de părinți sau profesori), jocul conex (jocuri cu un concept similar sau activități similare) și jocul pur, care este condus în totalitate de copii.

Toate cele trei tipuri de joc sunt importante pentru dezvoltarea unui copil, dar copiii învață cel mai mult din jocurile independente. Ori de câte ori putem combina o abilitate sau un concept cu ceva de care copiii noștri sunt deja interesați, este un mod minunat de a îmbina învățarea și jocul într-un mod distractiv.

Ești gata să crești timpul de joacă al copilului tău? Iată șase moduri strălucitoare de a deghiza învățarea într-o activitate distractivă.

1. Investiți în interesul superior al copilului

Pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, observați ce activități alege cel mai des și oferiți-i instrumentele și jucăriile de care are nevoie pentru a explora aceste interese. Părintele își poate înconjura copilul cu multe cărți interesante, educative. Copiilor cu orientare tactilă li se pot oferi experiențe de învățare care implică mâinile sau întregul corp. Celor care au memorie auditivă pot experimenta cu propriile reportofoane, iar celor care au memorie vizuală li se pot oferi pixuri colorate și hârtie pentru a organiza ceea ce învață.
Examinați bine modul în care copilul dumneavoastră percepe cel mai bine informațiile și ajustați-vă abordarea.

2. Muzica

Studiile arată că muzica poate avea un efect puternic asupra dezvoltării copiilor, iar câteva melodii bine alese pot avea și beneficii educaționale. Majoritatea copiilor învață prin cântec, astfel încât, crearea unei liste de redare educaționale cu muzica de fundal în timp ce se învață este o modalitate de a adăuga un pic de distracție învățării. În limba română există melodii despre cifre, culori, litere, forme și multe altele. Și dacă copilul învață engleza, sursele de pe Internet sunt și mai multe – folosiți-le.

3. Profitați la maximum de noaptea filmului în familie

Chiar și vizionarea unui film sau emisiune TV preferată poate fi educativă dacă folosiți un truc simplu: includeți subtitrări. Acesta este un mod fantastic pentru copii de a vedea cuvintele pe care le aud și de a recunoaște cuvintele vizuale pe care le văd cel mai des. Chiar dacă este în propria limbă, apelăm din greșeală la subtitrări, deoarece aspectul lor atrage atenția.

4. Invitați copiii în bucătărie

Gătitul este un mod distractiv de a preda abilități de matematică și lectură. Folosiți o carte de bucate potrivită pentru copii, sau găsiți împreună un ghid clasic preferat. Citiți rețeta, vorbiți despre diferența de mărime / volum între măsurători și lucrați la proporții dublând sau reducând rețeta. În plus, introduceți chimia schimbând ingredientele sau făcând mai multe loturi cu aditivi diferiți (cum ar fi fursecurile cu diferite grăsimi – unt, ulei de cocos etc.) pentru a vedea care este cel mai bun.

5. Practicați jocurile de societate

Practicarea jocurilor de masă clasice și noi vă pot ajuta să vă conectați ca familia, în timp ce lucrați la abilități precum logica, raționamentul, numărarea, colaborarea și matematica. “Ghici cine sunt?” de exemplu, ajută vorbitorii timpurii să își dezvolte capacitatea de a pune întrebări. „Imaginația” funcționează pentru gândirea logică. „Domino” este axat pe numere și abilități motorii fine etc.

 

6. Încurajează jocurile imaginative

Copiii implicați în jocuri imaginative, cum ar fi jocul acasă sau la magazin sau super-eroi, lucrează la dinamica socială și la rezolvarea problemelor. „Aceste abilități„ ușoare ”sunt cruciale pentru creștere, dezvoltare și angajament social pozitiv pe măsură ce se maturizează. Puteți susține un joc imaginar cu costume și jucării (cum ar fi bucătăria). De asemenea, copiii își vor găsi întotdeauna propriile modalități de a-și imagina și crea imagini.Implicați-vă și acceptați-le cu inima deschisă!

V-a plăcut articolul nostru? Nu uitați să urmați SmartyKids:

Facebook: https://www.facebook.com/smartykidsromania
Instagram: https:/https://www.instagram.com/smartykidsromania/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9V0DxxYu0e-tefUa-Dc0EQ