Calculul mental este realizat de copii în centrele noastre de aritmetică mentală.
Aritmetica mentală este o metodă antică de calcul ce are la bază un instrument numit Abac. Inițial, copiii sunt învățați să numere cu ajutorul abacului și, ulterior, prin imaginea abacului. Calculul mental este un act de gândire prin care copiii își imaginează un abac ca o hologramă și mișcă mental bilele.
Procese în creier în timpul calcului mental
Pe de o parte, emisfera stângă lucrează activ – neuronii și fluxul de impulsuri îmbunătățesc gândirea logică, memoria și atenția. Pe de altă parte, în emisfera dreaptă au loc procese care dezvoltă imaginația, simțul și gândirea creatoare. În timpul calculul mental, creierul funcționează la capacitate maximă. Nu există nicio altă activitate similară care să dezvolte complex cele două emisfere în sincron.
Care sunt consecințele dezvoltării calculului mental?
Când dezvoltăm calculul mental înseamnă că ne-am dezvoltat pe deplin funcțiile mentale superioare – memoria, atenția, imaginația, gândirea, vorbirea. Am deblocat potențialul copilului nostru. Iar potențialul deblocat deschide posibilități și orizonturi pentru viitorul său.
Meditație și calcul mental
Meditația este o practică în care o persoană antrenează mintea și induce un regim de conștiință pentru a realiza o dezvoltare fizică, emoțională, mentală și spirituală. Diferitele practici și discipline de meditație acoperă o gamă largă de exerciții și teste de relaxare mentală, liniște sufletească și concentrare. Stilul de viață modern este puternic influențat de emoțiile negative. Aceste emoții umane au o tendință marcată de duplicare și răspândire. S-a dovedit că practicarea meditației aduce beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Meditația crește densitatea materiei cenușii în anumite părți ale creierului. Analiza imagisticii prin rezonanță magnetică nucleară arată că meditația crește densitatea materiei cenușii în structurile legate de stima de sine, compasiune și autoanaliză. De asemenea, îmbunătățește memoria și joacă un rol protector împotriva bolilor precum Alzheimer.
La prima vedere, cele două activități – meditație și calcul mental – par opuse, incompatibile. Dar au ceva în comun, și anume nivelurile de concentrare. Când creierul este supus unor concentrații sistemice mari de concentrare, stimulează însăși structura fizică, care în medicină se numește neuroplasticitate. Nivelurile ridicate de concentrare eliberează stresul trecut, ajută la reglarea emoțiilor negative și cultivarea unui anumit tip de emoții pozitive. Antrenamentul zilnic al creierului ne oferă multe beneficii – cu cât îl antrenăm mai mult, cu atât devine mai rapid, mai adaptabil și analitic. Beneficiile acestor abilități pot fi văzute în sarcinile noastre zilnice. Pe termen lung, acest lucru ne ajută să dezvoltăm o atitudine pozitivă, să fim mai compătimiți, mai flexibili și să depășim situațiile de viață.
Perspective:
În viitor, va deveni tot mai necesar să ne utilizăm gândirea rapidă, care este cel mai important element al capacității noastre de adaptare. Într-un mediu dinamic în schimbare, capacitatea noastră de a ne încadra este crucială pentru supraviețuirea speciei noastre. Gândirea rapidă pe care o dezvoltăm prin calcul rapid (și prin aritmetică mentală), combinată cu creativitatea, va provoca dezvoltarea ideologică și inovatoare a individului. Prin urmare, generația de copii de astăzi are nevoie de o astfel de provocare și de joc, și anume prin aritmetica mentală.
Autor: Sofia Dimova, psiholog și profesor la SmartyKids Bulgaria
Pentru a fi la curent cu articolele noastre interesante, urmăriți pagina de Facebook SmartyKids: https://www.facebook.com/smartykidsromania/