Acum copilul tău este cititor, și astfel, îți vom împărtăși cele mai bune strategii de înțelegere a citirii (pe care probabil nici nu știi că le folosești) pentru a te ajuta.
Dar cum putem ajuta un copil să-și dezvolte abilitățile de înțelegere ale citirii?
Gândiți-vă să vă învățați copilul să-și lege șireturile de la încălțăminte sau să meargă cu bicicleta. Descompune ceea ce faci inconștient în pași. Același lucru este valabil și pentru lectura. Vă oferim opt strategii de înțelegere a lecturii pe care le puteți folosi acasă.
1. Are sens acest lucru?
Cel mai important lucru pe care îl poți învăța pe copilul tău este să-ți dai seama când nu înțelege ce citește. Ajută-l să se oprească des și întreabă: „Înțelegi ce se întâmplă?” Acest lucru poate fi dificil pentru unii copii. Pentru a vă asigura că înțelege, rugați-l să povestească ceea ce tocmai a citit. Învață-l că, dacă nu înțelege, cel mai bine este să te oprești.
URMĂTORII PASI DACĂ NU ÎNȚELEGE:
1) Recitește.
2) Alegeți o carte la un nivel de citire mai ușor.
3) Solicitați ajutor profesional – dacă aceasta este o problemă constantă. Cursul SmartyKids de Citire Rapidă pentru copii își propune să dezvolte exact aceste abilități – participați la o lecție demonstrativă gratuită și judecați singuri.
2. Pot să mă gândesc la o imagine?
Acest lucru este extrem de important pentru înțelegerea completă a lecturii. Încurajați-vă copilul să obțină o imagine mentală a ceea ce citește. Faceți acest lucru automat ca cititor. Deci, în timp ce citești, arată-i copilului tău cum să folosească descrierile pentru a crea un film în mintea sa. Dacă copilul nu își poate forma o imagine, se poate datora faptului că nu înțelege sau are nevoie de mai multă practică cu această strategie.
3. Cred că ______ se va întâmpla în continuare.
Copilul tău știe să prezică? Ajutați-l să folosească informațiile din poveste pentru a face previziuni rezonabile despre ce se va întâmpla în continuare. Opriți-vă după un scurt pasaj și vorbiți despre asta – împărtășiți-vă predicțiile. (Poate că va trebui să definiți „rezonabil” cu câteva exemple – de exemplu, predicția că un lup aterizează pe o navă spațială în povestea „Cei trei purceluși” nu este o predicție rezonabilă.)
4. Ce este acest cuvânt?
Pregătește-te pentru o bătălie de cuvinte complexe. Copiii au nevoie de strategii pentru a face față cuvintelor provocatoare. Poate copilul tău să le decodeze pe cele pe care nu le cunoaște? Folosește strategiile dincolo de „sunet”. Căutați cuvinte mai mici în altele mai mari, folosiți imaginile ca indicii, înțelegeți sunetele de deschidere și de încheiere sau săriți și continuați să citiți. Puteți găsi un indiciu în următoarea propoziție despre semnificația cuvântului complex.Гроу Ийзи
5. Ce înseamnă asta?
Ajută-l pe copilul tău să se oprească când întâlnește un cuvânt pe care nu îl cunoaște și întreabă „Ce crezi că înseamnă acest cuvânt?”. Arată-i cum să înțeleagă cuvântul și antrenați-vă împreună.
6. Ce s-a întâmplat înainte?
Cititorii ar trebui să-și amintească ceea ce au citit înainte – cu o zi înainte, chiar și cu cinci minute înainte. Amintiți-le copiilor să revină la ceea ce s-a întâmplat deja înainte de a continua să citească un nou capitol.
7. Pot conecta _____ cu ______.
O parte a înțelegerii citirii este aceea de a putea să potrivim ceea ce tocmai am citit cu ceea ce știm deja, cunoștințele noastre anterioare. Ajutați-l pe copilul dvs. să facă legături cu propria sa viață și cu alte cărți pe care le-a citit. Modelează acest lucru pentru copiii tăi: „Oh, asta îmi amintește de…. ”.
8. Poveștile bune merită efortul.
Uneori putem uita pădurea când ne concentrăm asupra copacilor. Amintiți-vă, scopul final: să-l faceți pe copilul dvs. să adore cititul. Dacă practicarea înțelegerii citirii devine dificilă, opriți-vă și găsiți o modalitate de a o face distractivă. Amintiți-vă din nou că povestea în sine este recompensa. Și că îl veți sprijini prin această călătorie uimitoare de creștere în calitate de cititor.
Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți SmartyKids pe paginile noastre:
Facebook: https://www.facebook.com/smartykidsromania
Instagram: https:/https://www.instagram.com/smartykidsromania/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9V0DxxYu0e-tefUa-Dc0EQ