În timpul jocurilor cu copii există o condiție importantă! Părintele să participe activ la jocuri și să își exprime emoțiile. Bucurie, încântare, surpriză – aceste sentimente trebuie să le transmtă copilului. Expresia activă a emoțiilor antrenează inteligența socială a copilului. Pornind de la ce se întâmplă în jurul lui, învață ce se întâmplă cu el însuși. Libertatea și atmosferă caldă din familie stimulează creativitatea. Și antrenează imaginația!
Imaginația este procesul de creare de noi imagini în baza celor vechi. Imaginația permite unui adult să vizualizeze rezultatul unei activități înainte de a începe. Copilul începe să își imagineze cum poate să întruchipează un pilot, marinar, profesor sau inventează lumi și călătorii fantastice. Apariția și dezvoltarea imaginației este strâns legată de formarea unor procese cognitive, mai presus de toate – gândirea. Pe măsură ce copilul câștigă experiență, gândirea lui se bazează tot mai mult pe imagini. Prin urmare, poate acționa în minte.
Ce proprietăți are imaginația?
- Claritate – se poate gândi pur și simplu la un obiect care nu este în fața sa. Da și-l poate imagina atât de strălucitor, încât imaginea va fi la fel de reală ca orice obiect în mintea sa. Exemplu: puteți prezenta în detaliu și în mod clar reparațiile pe care doriți să le faceți în apartament.
- Realism – apropierea de imagini cu obiecte și acțiuni reale. Exemplu: Stabiliți obiective pentru anul viitor pe care le puteți ajusta în funcție de propriile opțiuni.
- Control – capacitatea de a schimba conținutul procesului de imaginație. Influențează parametrii individuali ai imaginației. Exemplu: Prin faptul că își imaginează o navă spațială, copilul poate aduce modificări în mintea sa, spre exemplu poate îmbunătăți structura cabinei.
- Gradul de activitate al imaginilor reprezintă capacitatea lor de a regla comportamentul. De a găsi motivație în activitatea pe care copilul o desfășoară. De exemplu: Visul de a avea un animal de companie îl va ajuta pe copil din punct de vedere emoțional și îi va imbunătăți starea de spirit în fiecare zi.
Jocuri de cooperare
Oferă copilului tău independență maximă în creativitate și joacă. Nu-i da instrucțiuni directe, ajută-l să acționeze independent. Fii prietenos, nu oferi evaluări și nu critica. Nu limitați inițiativele copiilor și lăsați copii să se descurce singuri, desigur îi puteți ajuta. Folosiți un exemplu creativ personal pentru a rezolva problemele. Încurajați copiii care au probleme să le rezolve creativ. Încercați diferite activități. Încurajați-vă copilul să întrebe și să răspundă la întrebări. Jocuri de imaginație utile:
Povestitor
Citiți un capitol copilului dintr-o poveste și apoi rugați-l să se gândească la cum se termină aventurile personajelor. Folosiți cartea sa preferată. Lăsați copilul să încerce să își imagineze ce s-a întâmplat cu personajele din carte în viitor, dincolo de granițele poveștii în sine. La început, acestea vor fi doar presupuneri. În timp, se vor transforma în povești grozave și interesante, cu diferite aventuri și noi personaje fictive.
Priviți lumea din jurul vostru
Când vedeți o doamnă care plimbă un cățel, invitați copilul să vină cu o poreclă pentru el. Când privești o clădire neobișnuită, roagă-ți copilul să se gândească la cine ar putea locui acolo, cum sunt amenajate camerele, ce mănâncă la cină și așa mai departe. Pentru a dezvolta o fantezie, puteți utiliza ce mijloace aveți la îndemână. Spuneți copilului să se gândească la utilizarea unei bucăți simple de lemn, a unei lingurițe, a unui scaun în scopuri obișnuite. Cu siguranță veți auzi soluții interesante și neobișnuite.
Jocuri de rol
Un joc de rol bun dezvoltă fantezia copiilor. Dar copilul trebuie să fie conștient de situația simulată. Dacă copilul a mers la medic cel puțin o dată, va ști cu ce se ocupă. Astfel, vă puteți imagina împreună cu el cum e să fii „medic”. De exemplu, vei fi pacient și copilul tău va fi un medic care examinează și determină diagnosticul. De asemenea, este posibil să vă jucați și să intrați în rolurile profesor – student, vânzător – client, șofer de autobuz – pasageri și multe altele.
În natură!
La o simplă plimbare, puteți acumula cunoștințe despre lume și vă puteți dezvolta imaginația. Arată-i copilului tău cum să sculpteze forme în nisip, să adune diferite compoziții de frunze de toamnă. Să creezi oameni mici și animale distractive din ghinde și conuri. Să sculptezi bulgări de zăpadă, să privești cum se mișcă norii.
Plecați des cu copiii în diferite excursii interesante și provocați-i constant să spună ce își amintesc și de ce. Știați că gamificarea funcționează și pentru imaginația copiilor?
În centrele SmartyKids, copiii participă la diferite jocuri educaționale, se confruntă cu diverse aventuri și provocări! Aceste jocuri îi dezvoltă în timp ce se distrează! Faceți cunoștință cu metodologia noastră la lecțiile demo despre ARITMETICĂ MENTALĂ!
Urmăriți-ne pe Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsromania/