Până la o anumită vârstă, este dificil pentru copii să simtă trecerea timpului și să-l gestioneze. Pur și simplu nu există pentru ei. Este noaptea când este timpul să dormi. Și este o zi pentru orice altceva. Dar fiecare an nou de viață aduce noi responsabilități, ziua este plină de sarcini și acum timpul începe să curgă undeva. Cum să-l gestionăm?

Nu este nevoie să scoateți bateriile de la ceas!
Este doar timpul de a învăța nu numai pentru a determina ce este timpul, dar și pentru a-l stăpâni. Și da, nu este atât de dificil pe cât pare. Amintiți-vă doar să fiți implicat activ în acest aspect.

Deci primul punct al planului: cumpărați un jurnal personal.

Planificator vizual

Ați fost vreodată confuz cu privire la ziua săptămânii sau ați pierdut urmele tuturor zilelor și nu vă puteți aminti ce dată este? Acest lucru se întâmplă copiilor.

Prin urmare, invitați copiii să stea cu voi și să facă un plan pentru săptămână împreună. Puteți utiliza o foaie A3, dar este mult mai practic și mai convenabil să așezați la o tablă magnetică, să luați un marker și să vă așezați la locul de lucru al copilului sau în bucătărie – deoarece este mai convenabil pentru toată lumea.

Folosiți note colorate care se lipesc sau scrieți cu un marker într-un timp de 7 zile. Și notează toate activitățile împreună în fiecare zi – când există înot și când lecții de chitară, aritmetică mentală sau alfabetizare financiară. În mod ideal, fiecare activitate repetitivă trebuie să aibă propria culoare. Dar dacă există prea multe activități, atunci folosiți coduri de culoare doar pentru a separa activități, evenimente (zile de naștere, vizite, teatru, muzeu etc.) și timp liber. Da, trebuie să-ți planifici vacanța. Dacă faceți un plan similar cu preșcolarii, atunci utilizați autocolante, desene, clipuri de reviste. Totul trebuie să fie clar.

De obicei, astfel de lucrări la scară largă se fac o dată pe an, toamna sau începutul verii, când se formează programul pentru toate clasele și activitățile, iar toate evenimentele sunt adăugate pe măsură ce se apropie.

O astfel de activitate salvează adulții, mai ales dacă există mai mulți copii în familie. Dați fiecărui membru al familiei propria culoare și atunci nu veți fi confuzi cine dansează astăzi, cine cântă și cine are lecții de artitmetică mentală.

Simetrie

Se pare că fiecare zi este ca ultima. Școală, lecții, cursuri, poate o plimbare și desen. Nu chiar. Iar sarcina ta este să-l înveți pe copil să observe acest lucru. Cum să o facă? Începe să ții un jurnal. Planurile de format mare sunt mai potrivite pentru copiii, deoarece poți scrie, desena și șterge, dar dacă copilul îți cere să-i cumperi un jurnal cu unicorn, lama sau Star Wars, atunci de ce nu.

Ce facem:

  • În primul rând, marcăm sarcini recurente în fiecare zi. Ca puncte de control. Școala se încheie la 2:20 p.m. Ora de culcare: 22:00.
  • Adăugați activități extracurriculare, școală de muzică, sport, cursuri de aritmetică mentală.
  • Introduceți treburile din gospodărie (curățați colivia papagalului, pieptănați pisica)
  • Ne umplem timpul cu lucruri plăcute (jocuri de masă cu tata, prăjituri cu mama). Acestea nu trebuie să fie cazuri specifice.
  • Dar în fiecare zi copilul ar trebui să aibă timp liber în care să se poată juca, sau pur și simplu să se relaxeze.
  • Stabilim diferite sarcini.
  • Citiți 15 pagini dintr-o carte, puneți șosetele în perechi, reparați camionul cu jucării, pregătiți un plan pentru săptămâna viitoare.

Nu încercați să faceți orice cu orice preț! Explicați copilului că planurile nu pot fi întotdeauna la timă și că pot exista întârzieri neașteptate. Învață-ți copilul să pună săgeți pentru a întârzia.

Verificați casetele

Toată lumea adoră să verifice. Acest lucru a fost dovedit și de oamenii de știință. În loc să-i reamintiți copilului sarcinile care îl așteaptă, arătați că puteți lua un stilou verde strălucitor și bifați o casetă în fața sarcinilor deja finalizate. Este atât de frumos. Există atât de multe activități ce merotă a fi bifate în jurnal în fiecare zi! Puteți fi de acord în prealabil, să spunem cu 20 de semne pe săptămână, ceea ce îi vor oferi posibilitatea de a alege filme pe care să le vizioneze în familie în weekend. Iar la 30 de bife va câștiga o înghețată delicioasă.

Găsiți tipul de recompensă care vă motivează cu adevărat copilul.

Puteți fi de acord că bifele pot fi folosite pentru o recompensă substanțială: o jucărie, o călătorie într-un parc acvatic etc.

Îți amintești codurile de culoare? Acestea vor fi utile și în jurnalul tău. Dar numai pentru a determina ce este cu adevărat important, dar și ce poate aștepta. Tot ce trebuie să faceți este să marcați sarcinile importante. Cele care nu pot fi amânate în niciun fel. Și da, mersul afară cu cățelușul este o sarcină importantă în orice moment, dar și pregătirea pentru testul de vioară sau 15 minute antrenament de aritmetică mentală.

Scopul este ca cel mic să învețe să acorde prioritate pe cont propriu. Dar poate învăța asta numai de la tine. Iar mersul este, de asemenea, o sarcină importantă.

Broaște pentru micul dejun ?! Împărțirea elefanților ?!Nu va trebui să mergi în Franța. Cele mai neplăcute sarcini în gestionarea timpului adulților sunt numite „broaște”, iar cele mai mari și cele mai mari eforturi de muncă – „elefanți”. „Mănâncă broaștele” cu copilul! Ajută-l să depășească teama care le provoacă amânarea. Și încă un lucru: explicați că este bine să mâncați broaște pentru micul dejun. Atunci toată ziua va fi însorită și nu vor mai fi broaște. Și nu va trebui să mergeți în Africa din cauza elefanților. Elefantii sunt sarcini mari, voluminoase. Învățăm copilul să împartă elefantul în părți egale și să facă un plan pentru finalizarea acestuia.

În loc să scriem în programul zilnic: „citiți o carte” – scriem „citim 20 de pagini”. Copilul va face față unei sarcini atât de ușoare, fără probleme. Poate chiar va citi mai multe. Și în acest ritm veți putea citi 1-2 cărți pe săptămână. Adică aproximativ 52 de cărți pe an este un rezultat excelent – chiar și pentru un adult!

Regimul este important pentru copii. Ei au nevoie de aceste puncte de control pentru a separa timpul liber de munca din gospodărie. Gestionează timpului împreună cu copilul tău și vei fi surprins de modul în care se va schimbă starea de spirit și motivația lui. Veți vedea rezultate de cum începe să se maturizeze mai repede. Doar asigurați-vă că vă achiziționați un jurnal. Întotdeauna trebuie să începi cu tine!

Urmareste-ne pe:

Facebook: https://www.facebook.com/smartykidsromania/
Instagram: https://www.instagram.com/smartykidsromania/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC9V0DxxYu0e-tefUa-Dc0EQ?view_as=subscriber