În acest articol, vom analiza o abilitate adesea subestimată. Capacitatea de a rezolva propriile probleme este esențială pentru dezvoltarea independenței la copil.
Atunci când părinții rezolvă toate problemele copiilor, nu numai că le sporim dependența de adulți, ci îi învățăm și pe copii să se teamă să nu greșească și să se învinovățească pentru că nu sunt suficient de buni. Și acesta este un teren fertil pentru anxietate și depresie.
Deci, cum putem crește copiii să fie curajoși și să-și rezolve propriile probleme, în loc să fim critici?
Iată șase idei practice pentru a vă începe:

Transformați solicitările de ajutor în probleme de rezolvat de către copii:

Copiii se obișnuiesc să le transmită părinților problemele pentru a le rezolva. Dacă continuați să le rezolvați, vor continua în acest fel. „Mamă, Ștefan mă enervează”, „Tată, poți să-i ceri profesorului să mă aleagă pentru echipă?”, „Nu-mi găsesc șosetele!” Este tentant, mai ales dacă vă grăbiți, să săriți în ajutorul copiilor. Alternativ, puteți adopta o abordare de rezolvare a problemelor, îndemnându-i să se ocupe singuri și să își asume responsabilitatea pentru preocupările lor.
„Ce poți face ca să nu te mai enerveze?”, „Care este cea mai bună abordare a profesorului tău?”, „Șosete, pantaloni! Unde pot fi?”.

Puneți întrebările corecte pentru a încuraja rezolvarea problemelor:

Abordarea rezolvării problemelor se bazează pe punerea unor întrebări bune, care pot fi o provocare. Prima întrebare în acest caz ar trebui să fie: „Poți să te descurci singur?”, Următoarea întrebare ar trebui să fie: „Ce vrei să fac ca să te ajut să rezolvi problema?”. Aceste întrebări nu sunt destinate descurajării copiilor. Mai degrabă, încurajează-i și învață-i să înceapă să facă față propriilor griji.

Sprijiniți-i prin probleme și griji:

Imaginați-vă că cel mic se simte nedreptățit de către profesor atunci când nu este acceptat în echipa sportivă și vă cere să interveniți. Cea mai ușoară soluție poate fi să ne întâlnim cu profesorul și să aflăm ce se întâmplă. Puteți rezolva sau nu problema, dar în acest fel îl învățați pe copil să devină dependent de voi. Alternativ, vă puteți învăța copilul să vorbească cu profesorul însuși și să înțeleagă de ce nu este acceptat.
Evident, există momente în care copiii au nevoie de părinți pentru a-i proteja, de exemplu, când sunt hărțuiți, dar trebuie să profităm la maximum de oportunitățile pentru copii de a vorbi de la sine. Ajutați-vă mai bine copiii să găsească cuvintele potrivite și discutați cu ei despre cel mai bun mod de a comunica cu persoana implicată. Acestea sunt abilități excelente care vor ajuta copilul la vârsta adultă.

Pregătiți copiii pentru probleme și situații neprevăzute.

Îți poți crește copilul să fie independent – să meargă la școală, să petreacă ceva timp doar acasă (când este suficient de mare), să meargă cu trenul cu prietenii – dar știe ce să facă în caz de urgență? Ce se întâmplă dacă vine acasă după școală și casa este încuiată? La cine merge? Discutați diferite scenarii cu copiii de fiecare dată când intră în situații noi sau potențial riscante, astfel încât să nu se „blocheze” atunci când lucrurile nu merg pe calea cea bună.

Arată încredere:

Uneori trebuie să ai încredere în copii. Îi putem descuraja cu ușurință cu așteptările noastre negative, cum ar fi să-i spunem „Nu vărsa paharul!” unui copil care are un pahar plin cu apă. Desigur, copilul tău nu dorește să-l verse, dar tocmai ți-ai transmis așteptările cu această afirmație. Trebuie să fim atenți să nu sabotăm eforturile copiilor de a fi independenți cu comentarii precum: „Ce faci? Nu chiar așa!”, „Nu poți face asta!”, „Nu poți avea deloc grijă de tine!”.

Cum rezolvăm problemele cu copiii la SmartyKids?

Capacitatea de a face față problemelor se numără printre valorile de bază din centrele SmartyKids. La noi, copiii se confruntă în mod constant cu noi provocări. Iar rolul profesorului este doar de a ghida copilul spre o ieșire reușită din situație. Copiii învață să facă față singuri situațiilor și, dacă nu reușesc – împreună să facă față provocărilor comune și să lucreze în echipă.

Pentru a fi la curent cu noutățile, urmăriți SmartyKids pe paginile noastre:

Facebookhttps://www.facebook.com/smartykidsromania
Instagramhttps:/https://www.instagram.com/smartykidsromania/
Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UC9V0DxxYu0e-tefUa-Dc0E